?

2019-07-01Прожекции на европейски класически филми в места на културно наследство в цяла Европа


Прожекции на европейски класически филми в места на културно наследство в цяла Европа

От началото на юли до края на септември класически филми от целия ЕС ще бъдат прожектирани безплатно в различни места в 13 държави от ЕС — от малки градове до столици — подчертавайки богатото и разнообразно културно наследство на Европа. Като част от по-широкия процес за реставрация и цифровизация на филмовото наследство, поредицата от прояви „Сезон на класическите филми“ се подкрепя от програма "Творческа Европа - МЕДИА".


Комисар Мария Габриел, която отговаря за цифровата икономика и цифровото общество, заяви: „Киното е важна част от нашата богата и разнообразна европейска култура и допринася за укрепване на връзките между хората, които чувстват сходен ентусиазъм и вълнение от филмите. Цифровата трансформация има решителен потенциал за усилване на положителното въздействие на културата както в икономическо, така и в социално отношение. Това е предизвикателството на нашата стратегия Digital4Culture — да се възползваме от тази успешна връзка между цифровите технологии и културата.“ 


Класическият филмов сезон започва утре на Филмовия фестивал в Болоня с представяне на някои от реставрираните филми, заснети чрез цветовата система Chronochrome на Gaumont — една от най-ранните техники за цветно снимане. Сред класическите филми, които ще бъдат прожектирани през сезона, са някои от най-известните заглавия в световното кино, включително „Метрополис“ на Фриц Ланг (1927 г.), „400-те удара“ на Франсоа Трюфо (1959 г.) и „Ново кино „Парадизо“ на Джузепе Торнаторе (1988 г.). Емблематичните места, където ще се извършат прожекциите, включват площад „Аристотел“ в Солун, Гърция, замъка Килкени в Ирландия и пиаца „Маджоре“ в Болоня, Италия.

Пълната програма на сезона може да намерите тук.


Stigma Design Studio