?

2019-02-2723-ти международен филмов фестивал СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ


23-ти международен филмов фестивал СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

50 години след Уудсток

 

ПРАВЕТЕ КИНО, НЕ ВОЙНА!

 

София Филм Фест събира за 23-ти път кинопубликата за най-голямото международно филмово събитие в България. Тазгодишното издание, на подкрепения от програма МЕДИА фестивал, включва 98 пълнометражни игрални и 57 документални заглавия, както и 28 късометражни филма и стартира в началото на март, продължавайки с прожекции до края на месеца. Програмата му ще намери отзвук и в градовете Бургас, Пловдив и Варна

 

Снимка: пресконференция за 23-тия Международен филмов фестивал СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ 2019

 

Най-новата документална творба на Андрей Паунов - „Да ходиш по вода” открива фестивала, на който за 17-ти път международно жури определя фаворита за Голямата награда в конкурса за първи или втори игрален филм „София – град на киното”.

 

Рок музикантът Кирил Маричков получава Наградата на София на Столична община за своя принос към изкуството на киното и музиката.  

Наградата на София ще бъде връчена и на легендарния полски режисьор Кшищоф Зануси, който лично ще представи най-новия си филм „Етер“.

Сред полските изкушения е и гостуването на носителя на „Оскар“ Павел Павликовски с неговия награждаван филм „Студена война“, получил 3 номинации за „Оскар“ (за чуждоезичен филм, операторско майсторство и режисура), а също и отличен с пет награди на Европейската филмова академия за 2018 година!  Още една легенда на световното кино ще бъде специален гост на 23-ия София Филм Фест – това е Агнешка Холанд, която ще представи най-новата си творба „Мистър Джоунс“ непосредствено след премиерата му на Берлинале преди броени дни! И двата филма са подкрепени от програма МЕДИА.

 

Общо 27 са подкрепените от МЕДИА филми в програмата на фестивала сред тях 4 български продукции -  дебютът на Надежда КосеваИрина“, „Дворците на народа (в международен документален конкурс) на тандема Мисирков и Богданов, Калин и отбора на затвора на Петко Гюлчев и Галя Щърбева и “Снимка с Юки” на реж. Лъчезар Аврамов.

 

Във фестивалната програма през 2019 - година на избори - присъства специален акцент върху многообразието на европейското кино – с помощта на ексклузивния фокус, който Европейският парламент поставя чрез Филмовата награда „ЛУКС“ върху европейските ценности, вплетени в сюжетите на киното.

 

 

 

23-тият София Филм Фест посреща над 250 чуждестранни гости. Голяма част от тях ще дойдат специално за 16-тото издание на София Мийтингс, което по традиция ще събере европейския елит във филмовата индустрия и се радва на подкрепа от програма МЕДИА. Проектите за първи, втори и трети игрални филми ще бъдат представени пред професионална публика – филмови фондове и институции, продуценти, дистрибутори, разпространители и журналисти. Родните и регионалните филми ще бъдат прожектирани пред фестивални селекционери и сейлс компании.

 

Бюрото на програма МЕДИА  ще присъства активно в работата на София Мийтингс, предлагайки възможност за срещи и отговори на въпроси, свързани с възможностите, които предоставя програмата. Съвместно с бюрото ни в Хърватия организираме панелна дискусия на тема “Европейски столици на културата. Пловдив (2019) и Риека(2020) – нашите филмови контакти”, която ще предложи на публиката дискусия свързана с мястото на филмите в програмите на двете столици на културата. Традиционният ни информационен щанд в Гранд-хотел “София” ще работи от 15 до 17 март.


Stigma Design Studio