?

2015-09-11Европейски дни на наследството 2015


Европейски дни на наследството 2015

През последните две десетилетия инициативата Европейски дни на наследството се утвърди като едно от най-важните събития в културния календар на Европа, привличащо милиони посетители към богатото културно наследство на континента. През месец септември всяка година страните на Стария континент отварят вратите на повече или по-малко познатите си културни забележителности, като организират различни кампании за популяризиране на наследството и в търсене на неговото място в настоящето.

 

Идеята за Европейски дни на наследството възниква през 1985 г. по време на Втората конференция на европейските министри, отговарящи за архитектурното наследство, организирана от Съвета на Европа в Гранада, Испания. Тогавашният министър на културата на Франция - Жак Ланг, предлага един успешен френски експеримент за ден на отворените врати до културното наследство да бъде приложен и в други страни на континента.


Днес всички 50 страни, подписали Европейската културна конвенция, са част от инициативата, повишавайки осведомеността на европейските граждани за културното многообразие на Европа. С течение на времето Европейските дни на наследството се превърнаха и в механизъм за утвърждаване на обществената роля и значимостта му. В тяхното провеждане се включват активно участници от всички възрасти, като особено внимание се отделя на учениците и младежите.


Европейските дни на наследството са съвместна инициатива на Съвета на Европа  и Европейския съюз.  Министерството на културата на Република България е координатор и основен организатор за страната. 

През 2015 г. официалните събития по отбелязването на Европейските дни на наследството в България ще се проведат от 24 до 27 септември и ще бъдат ориентирани около темата “Културно наследство и местно устойчиво развитие”. Домакин на откриването и партньор на Министерството на културата този път е Община Ивайловград, където ще се проведат информационна среща, Национално дискусионно ателие и Европейски класове на наследството.
Бюро "Творческа Европа" - България също е партньор и ще участва в събитията в Ивайловград, където ще бъдат представени възможностите на подпрограма "Култура", Наградата на ЕС за културно наследство и др. 
Събития, свързани и посветени на Европейските дни на наследството 2015, ще се проведат на територията на общини от цялата страна, които се включват в честванията всяка година.

Повече информация за някои от тях ще откриете на страницата на Министерството на културата.

 

 


Stigma Design Studio