?

2019-03-08Откри се 23-тото издание на Международния София Филм Фест.


Откри се 23-тото издание на Международния София Филм Фест.

На церемонията по откриването на Международния София Филм Фест, в Зала 1 на НДК, полският режисьор Кшищоф Зануси получи "Наградата на София". Наградата бе връчена в навечерието на 80 годишнината на легендарния полски режисьор.


Фестивалът започна с прожекция на документалния филм "Да ходиш по вода" на Андрей Паунов, който разказва историята за проекта "Плаващи кейове" на Христо Явашев - Кристо.


Общо 27 са подкрепените от МЕДИА филми в програмата на фестивала, сред тях 4 български продукции -  дебютът на Надежда Косева „Ирина“, „Дворците на народа (в международен документален конкурс) на тандема Мисирков и Богданов, Калин и отбора на затвора на Петко Гюлчев и Галя Щърбева и “Снимка с Юки” на реж. Лъчезар Аврамов.


Във фестивалната програма през 2019 - година на избори - присъства специален акцент върху многообразието на европейското кино – с помощта на ексклузивния фокус, койтоЕвропейският парламент поставя чрез Филмовата награда „ЛУКС“ върху европейските ценности, вплетени в сюжетите на киното.


Stigma Design Studio