?

2016-04-07Европейска награда за културно наследство за 2016 година


Европейска награда за културно наследство за 2016 година

Европейската комисия и „Europa Nostra“ обявиха тазгодишните носители на Наградата за културно наследство на Европейския съюз. Отличени са 28 проекта сред общо подадени 187 кандидатури от 36 държави.

 

Наградите се присъждат за изключителни постижения в следните четири категории: Консервация, Проучване и дигитализация, Отдадена работа, Образование, обучение и повишаване на обществената осведоменост. Тук може да видите всички отличени проекти. За съжаление, и тази година няма български проект сред лауреатите.

 

Церемонията по официалното обявяване на наградите ще се състои на 24-ти май в Мадрид в присъствието на европейския комисар Тибор Наврачич и председателя на „Europa Nostra“ Пласидо Доминго.

 

В момента тече онлайн гласуване, което ще определи носителя на Наградата на публиката. Може да дадете своя глас тук.

 

Наградата е едно от най-престижните отличия в сферата на културното наследство. Връчва се съвместно от ЕС, в рамките на програма "Творческа Европа", и международната организация "Europa Nostra". Призът популяризира уменията и отдадеността на архитекти, експерти по културно наследство, доброволци, училища, местни общности, медии и притежатели на културни ценности.


Stigma Design Studio