?

2017-06-30Награда на Европейския съюз за културно наследство за 2018 г.


Награда на Европейския съюз за културно наследство за 2018 г.

До 1-ви октомври е отворена процедурата за кандидатстване за Наградата на Европейския съюз за културно наследство / Наградите „Europa Nostra“. Това издание на Наградата има особено значение, тъй като носителите й ще получат своите призове в рамките на предстоящата през 2018 г. Европейска година на културното наследство.

 

Наградата е едно от най-престижните отличия в сферата на културното наследство. Връчва се съвместно от ЕС, в рамките на програма „Творческа Европа“, и международната организация „Europa Nostra". Призът популяризира уменията и отдадеността на архитекти, експерти по културно наследство, доброволци, училища, местни общности, медии и притежатели на културни ценности.

 

Наградите се присъждат за изключителни постижения в следните четири категории:

  • Консервация – за значими проекти в областта на консервацията и адаптирането на културно наследство;
  • Проучване – за изследователски проекти, които имат осезаем ефект за опазването и популяризиране на културното наследство в Европа;
  • Отдадена работа – за личности или организации с доказан принос в областта на опазването и популяризирането на културното наследство на Европа;
  • Образование, обучение и повишаване на обществената осведоменост – за успешни образователни инициативи в областта на материалното и нематериалното културно наследство.

 

През 2018 г. ще бъдат отличени до 30 проекта и инициативи, а до 7 ще получат Голяма награда на стойност 10 хиляди евро. Чрез електронно гласуване ще бъде определен носителят на Наградата на публиката.

 

Крайният срок за кандидатстване е 1-ви октомври 2017 г.

 

Повече информация и указания за кандидатстване може да намерите тук.


Stigma Design Studio