?

2017-06-02В Смолян ще бъде представен международният спектакъл „Паспорт: Зелено копче“


В Смолян ще бъде представен международният спектакъл „Паспорт: Зелено копче“

Една бежанка от България преминава нелегално от България в Гърция, но през Турция. Двама гръцки граничари я арестуват на гръцко-турската граница. Тя разказва историята си за това как е трябвало да премине р. Еврос /Марица/ заедно с други като нея. По време на разпита граничарите осъзнават, че бежанката носи със себе си много касети със записи, които са привързани плътно по тялото й като експлозив. Това е багажът й, с който тя напуска България, всичките й спомени, цялата й идентичност. На палтото си бежанката има голямо зелено копче, което е нейният таен „паспорт“ за преминаване на границата, според предварителната уговорка с организаторите на бягството.

 

Историите от касетите оживяват. Чрез множество лични драми, превъплътени на актьорите, историята на имиграцията на голяма част от Европейския континент от 1945 г насам се разкрива пред зрителите. Сцената става място на свидетелски показания, където емигрантските приключения на Европа, пресъздадени по един поетичен начин, рисуват колоритната и нелека съдба на множество европейски семейства.

 

Това е сюжетът на спектакъла „Паспорт: Зелено копче“, който ще бъде представен на 8-и юни 2017 г. от 19:00 ч., в Голямата зала на Родопския драматичен театър "Николай Хайтов" в Смолян. Той е създаден в рамките на проекта „Разделени от имиграцията семейства: Драматизиране на невероятната европейска история“ (FAIDRA), подкрепен от програма ТВОРЧЕСКА ЕВРОПА. В него си сътрудничат седем театрални и културни организации от 6 държави. Координатор на проекта е Център за театрално образование от Гърция. Партньори са Фондация „За Родопите“ /България/, Театро дей Венти /Италия/, Театър „Сагохусет“ /Швеция/, Център „Артемис“ /Гърция/, Фондация „Добра Вола“ /Полша/, Център „Призма“ /Гърция/.

 

Спектакълът е базиран на реални имигранти истории, събрани от седемте организации след проведени интервюта с истински бежанци във всички страни-партньори. В него участват артисти от шестте страни, като всеки един от тях говори на собствения си език. За зрителите има подготвени субтитри.

 

„ПАСПОРТ: ЗЕЛЕНО КОПЧЕ“

Текст: Никос Камцис, Петър Тодоров, Маргарета Ларсон

Режисура: Никос Камцис

Сценография и костюми: Мика Панагу

Музика: Христос Ксенакис

Участват Десислава Минчева, Веселина Бабаджанкова /България/, Ева Галогавру, Никос Карастергиос, Ада Кугия, Андрия Рапти, Сакис Циниарос /Гърция/, Валентина Паризи, Давиде Филипи /Италия/, Марек Кошиолек, Ана Гиниевска /Полша/, Теодор Иван /Румъния/, Соня Линдблом /Швеция/Повече информация може да намерите тук.


Stigma Design Studio