?

2017-04-21Обявиха лауреатите на Наградата за литература на ЕС за 2017 година


Обявиха лауреатите на Наградата за литература на ЕС за 2017 година

Днес Европейската комисия обяви тазгодишните 12 лауреати на Наградата за литература на Европейския съюз. Носител на приза за България е романът на Ина Вълчанова „Остров Крах“ (изд. Корпорация „Развитие“, 2016).

 

Останалите отличени творби са на Руди Еребара от Албания, Бианка Белова от Чехия, Калия Пападаки от Гърция, Халдора Тородсен от Исландия, Освалдс Зебрис от Латвия, Уалид Набхан от Малта, Александър Бечанович от Черна Гора, Джамал Курейши от Холандия, Дарко Тушевлякович от Сърбия, Сине Ергюн от Турция и Сунджийв Сахота от Обединеното кралство. Всички те ще получат парична награда от 5 000 евро, но и ще се радват на международна популярност и подкрепа за превод на различни езици. Официалната церемония по връчването на отличията ще се проведе на 23-ти май в Брюксел.

 

„Остров Крах“ се разказва за две жени, които разказват. Всяка от тях знае само своята част от историята и отделните парчета трябва да се наместват като пъзел. Разказва се за персоналните вселени, в които живеем - как те се различават една от друга и как си приличат. Разказва се за жени, за мъже, за деца и за котки. Разказва се за един остров. Разказва се за зодии и за голямата печалба от тотото. Но не се разказва за крах." - с тези думи авторката описва своето произведение. Откъс от романа може да прочетете във в. „Дневник“.

 

Ина Вълчанова е журналист, писател, продуцент и преводач от френски и руски език. Завършва българска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, а професионалната й кариера е посветена на изкуството на аудиодрамата. Дълги години работи в редакция „Радиотеатър“ на Българското национално радио, където продуцира редица аудио адаптации на текстове на български и чуждестранни автори. Нейни продукции са носители на голямата награда на фестивала „Марулич“ (Хърватия, 1998), втора награда от „Prix Europa“ (Берлин, 1998), както и голямата награда на „Осмата муза“ (София, 2006). Вълчанова е също и писател на свободна практика, като в момента работи по филмов проект. Първият й роман „Потъването на Созопол“ (изд. „Сиела“, 2008) е филмиран през 2013 г., а през 2014 г. на кинофестивала „Златна роза“ на филма е присъдена награда за най-добър сценарий. Вторият роман на Ина Вълчанова, „Записки на свинята“, е публикуван през 2013 г. и е номиниран за наградата „Хеликон“. Ръкописът на следващия ѝ роман, „Остров Крах“ печели наградата в литературния конкурс „Развитие“ през 2016.

 

Наградата за литература на ЕС отразява разнообразието на художествена литература, както и богатството на културното и езиковото наследство на Европа. Целта й е да популяризира съвременни талантливи автори и да насърчава трансграничното разпространение на книги. Връчва се ежегодно от 2009 г. насам от Европейската комисия в партньорство с Европейската и международна федерация на книгоразпространителите, Европейския съвет на писателите и Федерацията на европейските книгоиздатели.

 

В конкурса се включват държавите, които участват в програма „Творческа Европа“. Те са разделени на три групи, като всяка година национални журита в една трета от участващите страни определят печелившите произведения. Българското жури, което избра „Остров Крах“, беше с председател Бойко Ламбовски – поет и публицист, председател на Българския П.Е.Н център, и в състав: проф. Амелия Личева - университетски преподавател, Иван Голев – редактор, издател и писател, Юлия Цинзова – директор на Столична библиотека, Рада Шарланджиева – преводач и университетски преподавател.

 

Останалите номинирани заглавия от страната бяха повестта „Кротките“ на Ангел Игов, сборникът разкази „Любов, подслон, храна и вода“ на Николай Фенерски и романът „Софийски дует“ на Иван Димитров.

 

„Остров Крах“ е третият български носител на Наградата. Предишните отличени са „Има ли кой да ви обича“ на Калин Терзийски (2011 г.) и „Възвишение“ на Милен Русков (2014 г.).

 

Всички лауреати на Наградата за литература на Европейския съюз за 2017-та година може да видите тук.


Stigma Design Studio