?

2017-04-05Проектът „Карнавалът – крал на Европа“ е отличен с Наградата за културно наследство на ЕС


Проектът „Карнавалът – крал на Европа“ е отличен с Наградата за културно наследство на ЕС

Днес Европейската комисия и „Europa Nostra“ обявиха тазгодишните носители на Наградата за културно наследство на Европейския съюз. Отличени са 29 от общо подадени 202 кандидатури от 39 държави.

 

Сред наградените в категория „Проучване“ е и проектът „Карнавалът – крал на Европа“, подкрепен от програма „Култура“ на ЕС (2007-2013). Като партньор в него участва Институтът за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН.

 

Останалите категории, в които се присъждат награди, са "Консервация", "Отдадена работа" и "Образование, обучение и повишаване на осведомеността". Тук може да видите всички отличени проекти.

 

Церемонията по връчване на наградите ще се състои на 15-ти май в Турку в присъствието на европейския комисар Тибор Наврачич и председателя на „Europa Nostra“ Пласидо Доминго.

 

В момента тече онлайн гласуване, което ще определи носителя на Наградата на публиката. Може да дадете своя глас тук.

 

Наградата е едно от най-престижните отличия в сферата на културното наследство. Връчва се съвместно от ЕС, в рамките на програма „Творческа Европа“, и международната организация „Europa Nostra“. Призът популяризира уменията и отдадеността на архитекти, експерти по културно наследство, доброволци, училища, местни общности, медии и притежатели на културни ценности.

 

Кандидатстването за 2018 г. ще бъде отворено на 15-ти май и ще продължи до 1-ви октомври 2017 г. Повече информация може да намерите тук.

 

Изображение: © Carnival King of Europe, Museo degli Usi e Costumi della Gente Trentina


Stigma Design Studio